Projektinformáció

Projekt címe: „Sényő belterületi csapadékvíz elvezetés I. ütem”

Projektazonosító: TOP-2.1.3-15-SB1-2016-00007

Kedvezményezett: Sényő Község Önkormányzata

Kedvezményezett címe: 4533 Sényő, Kossuth u. 69.

Kedvezményezett képviselője: Pehely Zoltán Polgármester

Projekt elszámolható bruttó összköltsége: 199 215 678,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

 

A projekt ismertetése:

 

A település földrajzi elhelyezkedése

Sényő község Szabolcs-Szatmár Bereg megyében Nyíregyházától 15 km-re északkeleti irányban fekszik. A település közúton a 4-es számú főútról közelíthető meg, Nyírtura és Napkor településekkel határos.

 

Jelenlegi állapot

Sényő településen meglévő földmedrű, többnyire szikkasztó jellegű árkok találhatóak. Az árkok egymással nincsenek összekapcsolva, rendszerként nem funkcionálnak. Az érintett utcákon, szélességük függvényében vagy egy oldalon, vagy mindkét oldalon épültek vízelvezető árkok. Ezek az árkok rossz állapotuk miatt már nem képesek megoldani a településre hulló csapadékvíz mennyiség elvezetését, ezért ezek burkolt csatornarendszerrel kerülnek kiváltásra.

 

Műszaki megoldás ismertetése

A csapadékvíz csatornahálózat folyókákból, burkolt árkokból és zárt csatornákból alakul ki, amely vízelvezetők a befogadó belvízcsatornába vezetik az összegyűlt csapadékvizeket. A meglévő földmedrű szikkasztó árkok, valamint a betonlapos árkok és folyókák korszerű elemekkel, burkolt árokká épülnek át. A befogadók védelmére iszaptérrel rendelkező olajfogók kerülnek betervezésre. A többletvizek betározása, vízvisszatartása a betervezett záportározóval és vízszintszabályozó műtárgy megvalósításával kerül megoldásra.

 

A település csapadékvizének tervezett befogadója:

  • A települést kettészelő Zsombékosi (VI/1.) mellékág, amelybe a 2-0-0 és a 7-0-0 gyűjtőcsatornák a 0+572 szelvénynél, a 6-0-0 gyűjtőcsatorna a 0+562 szelvénynél, illetve a 11-0-0 gyűjtőcsatorna a 1+795 szelvénynél kötnek be.
  • A település D-K oldalán, a 097/3 helyrajzi számon az Apagyi és a Kossuth Lajos utca között záportározó tóba a TO-1 és a TO-2 jelű gyűjtőcsatornák kötnek be.

 

Érintett útszakaszok:

Kossuth Lajos utca és Apagyi utca teljes szakasza, Szabadság utca, Petőfi Sándor utca és Ady Endre utca Kossuth utcára vezető szakasza, valamint Kossuth Lajos köz – Szabadság utca kereszteződésétől a Kossuth utcáig.

Összesen 3795,2 m hosszú csatorna felújítása valósul meg, melyből 2550 m nyílt burkolat, 629,9 m zárt csatorna és 615,3 m kapubejáró, áteresz.

 

A projekt célja

A belvíz okozta kártételek enyhítése, élhetőbb lakókörnyezet megteremtése. Alapvető cél a károk elkerülése és csökkentése mellett, a csapadék hasznosítását is lehetővé tevő rendszer kiépítése.

A település lakosainak szemléletformálás céljából a csapadékvíz elvezető hálózat műszaki megoldásairól szórólapok készülnek. Lakossági fórum keretében a megfelelő szakmai tájékoztatás érdekében szakemberektől kérdezhetnek az érdeklődők. Fontos cél, hogy már kisgyermek korban erősítsük a környezetközpontú szemléletet, ezért óvodások, általános és középiskolások számára kínálunk majd gazdag programokat a témában.